Talviuinnin ennätyskausi, kausikortteja 100 lisää

Ounasvaaran Ladun talviuintipaikalla Koskipuiston rannassa on käynyt ennätysmäärä uimareita pian päättyvän kauden aikana.

Kausikortteja myytiin talvelle 2020-2021 yhteensä 348, kun aiempien talvien määrät ovat olleet enimmillään noin 250. Kausikorttilaisista 260 on jäseniä ja muut 88 ei-jäseniä.

Osa uimareista maksaa käyntinsä kertamaksuilla. Näitä uintikertoja oli ajalla 1.10.2020-31.3.2021 yhteensä 1260. Se tekee 7 uintia päivässä, kun määrän jakaa 182 päivälle.

OuLan puheenjohtaja Aila Oikarainen kertoo, että talviuinti on kerännyt lisää harrastajia myös valtakunnallisesti.

”Etelässä on paikkoja, joissa ei kaikkia kiinnostuneita ole voitu ottaa vastaan.”

Koskipuiston rannan avannolla on näkynyt tänä talvena entistä enemmän nuoria. Osa heistä on ollut opiskelijoita, jotka saavat korttinsa alennetulla hinnalla.

Oikarainen ei lähde arvailemaan, onko koronapandemia vaikuttanut terveellisen ja turvallisen ulkoilmalajin suosion kasvuun.

Rannalla iloinen tunnelma

Korona ei ole syynä ainakaan rovaniemeläisen Anna Ruohosen talviuinti-innostukseen. Hän oli kokeillut lajia joskus kauan sitten, ja alkoi viime syksystä lähtien käydä avannolla säännöllisesti.

”Se oli syystalvella enemmän sellainen kaamosmasennuksen ehkäisykeino, kun oli niin masentavan lämmin syksy. Ajattelin, että tuleekohan talvea ollenkaan. Sitten se tulikin ihan hyvänä. Mutta aivan sama, mikä sää. Avannossa oli kiva käydä. Ydintalven kaamosaikaan kävin joka ilta. Se oli itse asiassa tärkeä rituaali päivissä.

Talviuintia markkinoidaan terveysjuttuna, mutta Ruohoselle se näkökulma on toissijaista.

”Vaikka onhan mielenterveyskin jonkinlaista terveyttä. Tästä vain tulee niin hyvä fiilis.”

Eikä se johdu pelkästään pulahduksesta kylmään veteen, vaan myös leppoisasta tunnelmasta avannolla. Samat ihmiset käyvät usein uimassa tiettyyn aikaan ja tulevat tutuiksi.

”Itselle on virkistävää, kun kaikki ovat siellä aina niin hyvällä tuulella ja rupattelevat, vaikka suomalaisia pidetään sulkeutuneita”, Ruohonen kertoo.

Onnistuu lasten kanssakin

Talviuinti on osoittautunut käteväksi harrastukseksi, vaikka perheessä on kaksi pientä poikaa, sillä se ei vie paljon aikaa.

Nuorempi poika on vasta kahdeksan kuukauden ikäinen. Isoveli on 3,5-vuotias. Molemmat ovat joskus mukana uintireissulla.

”Tähän menee kotoa maksimissaan puoli tuntia matkoineen ja vaatteiden vaihtoineen. Vanhempi poika laittaa pumpun päälle ja pois ja laskee ajan, kun käyn vedessä. Pieni nukkuu vaunussa, Ruohonen kuvailee.

Toisaalta hän käväisee usein iltaisin uimassa kaverinsa kanssa.

”Se on sellaista omaa aikaa aikuisen kanssa.”

Talviuintikausi jatkuu vielä huhtikuun loppuun. Sen jälkeen pukukoppi ja muut varusteet siirretään jälleen varastoon odottamaan ensi syksyä.