Lokakuun lopussa päättynyt Kävelykilometrikisa oli Ounasvaaran Ladulle naisten kisa, sillä 24 hengen joukkueessa oli mukana vain kaksi miestä. Eniten kilometrejä keräsivät Susanna Luusua (960) ja Marja-Leena Kuusela (818).
Susanna Luusuan kilometrit kertyvät japaninpystykorva Repen kanssa. Välillä kaverina on myös puoliso, jos työvuorot sattuvat sopivasti, mutta karvatassu on aina valmiina lähtöön.
”Minun kilometrit tulevat hyötyliikunnasta. Me käydään koiran kanssa kaksi kolme kertaa päivässä sellainen 1,5-2 kilometrin lenkki kelillä kuin kelillä. Yllätyin itsekin, miten paljon siitä kertyy kilometrejä. Yhtään kilometriä en ole kävellyt kisan takia”, Luusua naurahtaa.
Arjen lenkkimaastot ovat lähellä, kun asuu Ounasrinteellä.
”Tästä on hyvä lähteä metsään Ounasvaaralle tai Toramon suunnalle.”
Pitempiä metsä- ja luontoretkiä tehdään vapaapäivinä, lomilla tai kun ollaan mökillä Posiolla.
”Jos ollaan retkellä tai marjastamassa, niin silloinhan siellä saattaa mennä koko päivä.”’
Viime kesän kilometrejä kartuttivat myös päiväretket Kainuun alueen kansallispuistoissa. Pisimmät olivat parikymmentä kilometriä.
Susanna Luusualle kävely tuo liikunnan lisäksi hyvää mieltä, rentoutumista, työasioiden nollausta ja uusia maisemia.
”Olen lapsesta asti ollut ahkera liikkumaan metsässä ja pyöräilemään. Työmatkatkin kävelen tai pyöräilen. Aika moni työkavereista ei varmaan edes tiedä, että minulla on ajokortti.”
Vastapainoa hoitotyölle
Marja-Leena Kuuselalle ei kerry arkista hyötykävelyä, sillä hän tarvitsee autoa työssään. Kävely on tärkeä vapaa-ajan harrastus. Hänkin on pikkutytöstä saakka tottunut kulkemaan metsissä.
”Olen aina kävellyt. Se on aina ollut osana minun elämää. Tykkään liikkua kävellen. Kuljen tuolla luontopoluilla. Olen kiertänyt luontokohteita pitkin kesää ja syksyä.”
Kuusela laskee, että hänen päivälenkkinsä ovat keskimäärin noin seitsemän kilometrin mittaisia.
”Alkukesästä kävelin tosi paljon, kun treenasin kestävyyttä Karhunkierrosta varten. Me käveltiin se juhannusviikolla Hautajärveltä Rukalle. Maanantaina lähdettiin ja torstaina oltiin perillä. Matkan pituudeksi ilmoitetaan 82 kilometriä, mutta matkamittari näytti 87. Me jouduttiin kiertelemään kaatuneita puita, kun silloin oli juuri ollut kauhea myrsky.
Talvella Kuusela saattaa lumikenkäillä, mutta nauttii myös Ounasvaaran hienoista talvikävelyreiteistä.
”Välillä on ystävien kanssa lähdetty illalla, laitettu tulet sinne pimeään ja paistettu makkarat. Se oli ihan mahtavaa, kun otsalamppujen kanssa mentiin sinne.”
Kuusela sanoo, että kävely on hänelle työn vastapainoa.
”Teen hoitotyötä ja kuljen koko ajan maskit päällä varsinkin korona-aikaan. On erittäin puhdistavaa, kun saa olla tuolla luonnossa ilman maskeja ja kerätä itselle taas voimia, että jaksaa tehdä töitä.”
OuLa piensarjan 373:s
Kävelykilometrikisan joukkueet listattiin paremmuusjärjestykseen sen mukaan, miten paljon kilometrejä ne keräsivät osallistujaa kohti.
OuLa kisasi 24 jäsenellään piensarjassa. Tulos oli 271,7 kilometriä henkeä kohti, ja sillä tuli 373. sija. Sarjan ykköseksi nousi nelihenkinen joukkue, joka keräsi 2 018 kilometriä osallistujaa kohti. Sarjassa oli mukana 680 joukkuetta.
OuLan joukkueeseen ilmoittautuneista vain 17 jäsentä kirjasi kilometrejä. Loput seitsemän jäivät ”kannattajajäseniksi”, eikä heitä otettu huomioon osallistujakohtaisen tuloksen laskennassa.
Kävelykilometrikisan kilpailuaika oli 1.5. – 31.10.21, joten kävelypäiviä oli yhteensä 184. OuLan ahkerin kävelijä Susanna Luusua keräsi kilometrejä jokaisena niistä.